450+

 

Stimate doamne si stimati domni,

Prezentul articol este o scrisoare deschisa adresata oricarei persoane interesate sau implicate deja in demersul nostru privind procesul colectiv demarat in data de 15 iunie 2023 impotrva realizarii unei noi gropi de gunoi in Comuna Vidra din Judetul Ilfov.

In prealabil trebuie mentionat faptul ca la jumatatea lunii iunie am lansat o campanie de crowd funding pentru sustinerea unui proces colectiv impotriva hotararii Consiliului Judetean Ilfov prin care a fost stabili amplasamentul unei noi gropi de gunoi in Comuna Vidra din Judetul Ilfov. Aceasta hotarare a fost adoptata de Consiliul Judetean Ilfov in mod abuziv, discretionar si nelegal, fara o interogarea a comunitatii locuitorilor din zona si fara o dezbatere publica, obligatorie confrom legii pentru astfel de proiecte.

Acum, dupa doua saptamani in care peste 450 de oameni s-au inscris in campania noastra este momentul unei prime dări de seama, este momentul clarificarii tuturor intrebarilor si problemelor ridicate de locuitorii din Comunele Vidra si Berceni carora li s-a adresat in mod direct demersul nostru.

Inovatia cu care am venit si care a facut posibila contractarea noastra de peste 450 de locuitori din Comunele Vidra si Berceni a constat in posibilitatea acestora sa incheie contractul de asistenta juridica online, Statutul profesiei de avocat prevede aceasta posibilitate la art.121 alin.4 in sensul in care daca se efectueaza plata pentru contractul propus acesta este considerat acceptat de client si produce efecte. Ganditi-va ce ar fi insemnat ca peste 450 de oameni sa vina la biroul nostru pentru formalitati de incheiere a contractului? Probabil ca efortul logistic ar fi fost atat de mare incat onorariul ar fi fost mult mai mare. Insa, bucurandu-ne de capacitatile tehnologice contemporane, modalitatea de contractare s-a simplificat considerabil, fiecare dintre dumneavoastra avand aceasta posibilitate de a ne contracta de acasa.

Tot cu privire la contract, pentru a clarifica modalitatea de contractare, trebuie sa mentionam faptul ca initial, contractul a fost incheiat cu doi dintre locuitorii comunelor Vidra si Berceni; Vasile Diaconu si Adrian Velicescu. Publicam in cele ce urmeaza contractul initial de asistenta juridica. 

Pagina 1 din contractul de asistenta juridica

Pagina 2 din contract

Ulterior, toti cei care s-au alaturat campaniei noastre au semnat un act aditional la acest contract.

Am primit observatii pertinente legate de suspiniciunile unor oameni cu privire la contract, suspiciuni pe care am vrea sa le clarificam in acest moment prin publicarea contractului si a unui act aditional deja incheiat astfel incat sa nu mai existe niciun dubiu pe viitor. Actul aditional pe care il publicam este ultimul incheiat.

Pagina 1 a actului aditional

Pagina 2 act aditional

Am modificat formularul de pe internet pe parcursul celor doua saptamani in care campania noastra s-a derulat in functie de erorile de functionare pe care le-am mai identificat si pentru care ne cererm sincer scuze. Probabil ca daca proflul nostru era al unei firme de IT lucrurile ar fi fost mult mai clare si functionale. Am primit de asemenea o serie de intrebari pentru clarificarea unor aspecte pe care le vom prezenta punctual alaturi de explicatiile necesare, punctual.

Am fost intrebati daca onorariul acopera toate costurile legate de procesul colectiv si daca se mai pot ivi si alte costuri ulterior demararii depunerii actiunilor?

Nu vom percepe costuri suplimentare de la clienti decat onorariul stabilit in contract. Acest lucru reiese din dispozitiile art.3 din contractul de asistenta juridica. Trebuie sa intelegeti ca prin inchierea actului aditional la contractul de asistenta juridica nr.3181894/16.05.2023 deveniti parte din contractul acesta si va raportati la clauzele sale in totalitate.

O alta intrebare a vizat termenul limita pentru inscrierea in procesul colectiv.

Termenul limita este 1 august 2023. Pana la aceasta data toti cei care doresc sa se inscrie in procesul colectiv impotriva noii gropi de gunoi din Vidra o pot face accesand acest link; 

FORMULAR INSCRIERE IN PROCESUL COLECTIV FORMULAT IMPOTRIVA NOII GROPI DE GUNOI DIN VIDRA

Pana la inceputul lunii iulie, am stabilit ca pentru cei care s-au inscris sa formulam plangerile prealabila impotriva Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023. Plangerile prealabile sunt obligatorii si trebuiesc facute inaintea depunerii cererii de chemare in judecata privind suspendarea actului astfel cum este prevazut de art.7 din Legea contenciosului administrativ (L554/2004). Plangerea prealabila pe care am formulat-o deja pentru Adrian Velicescu si Vasile Diaconu a fost respinsa printr-o alta hotarare a COnsiliului Judetean Ilfov in desconsiderarea totala a argumentelor prezentate. Pentru toti ceilalti care s-au alaturat deja campaniei noastre, peste 450, vom formula CATE O PLANGERE PREALABILA, pentru fiecare astfel incat Consiliul Judetea Ilfov sa aiba de solutionat peste 450 de asemenea plangeri. Poate asa autoritatea publica de la nivelul Judetului Ilfov va intelege nemultumirea comunitatilor de locuitori din Comunele Vidra si Berceni si va revoca Hotararea Consiului nr.118/2023.

Din discutiile avute a reiesit faptul ca nu este clar ca ORICINE poate participa la acest demers. 

Avand in vedere interesul pe care il puteti justifica in primul rand ca locuitori ai zonei afectate de actuala groapa de gunoi si care va fi afectata si mai tare de realizarea unei noi gropi de gunoi, ORICE persoana din acest areal se poate alatura demersului  nostru. Inclusiv copiii dumneavoastra pot sa se alature prin dumneavoastra, parintii, cei care exercitati tutela legala. Totodata, actul administrativ pe care il constestam, Hotararea Consiliului Judetean, are caracter normativ, adica are aplicabilitate generala ceea ce legitimeaza orice persoana afectata de acest act administrativ sa se poata indrepta impotriva lui. Deci, pentru a clarifica acest aspect legat de cine se poate alatura demersului nostru, raspunsul este foarte simplu: ORICINE.

Cat va dura procesul si daca noi ca avocati va vom reprezenta pana la sfarsit?

Estimarea noastra cu privire la durata demersurilor judiciare inreprinse este ca fondul sa se judece intr-un termen realist de 1 an, adica pana in luna august - septembrie 2024. Reprezentarea dumneavoastra de catre noi in cadrul procesului este o obligatie profesionala pe care o avem si de care suntem tinuti pana la sfarsit. Un asemenea litigiu prezinta pentru noi mai mult elemente de interes: in primul rand reprezentarea unei comunitati  de sute, poate mii de persoane este un eveniment unic in viata unui avocat si reprezinta un motiv de mandrie, in al doilea rand, cu cat comunitatea pe care o vom reprezenta va fi mai numeroasa beneficiile financiare pe care le vom avea sunt mai consistente si mai angajante pentru a va reprezenta interesele cu diligenta si in cel mai bun si profesionist mod cu putinta iar in al treilea rand, noi, ca avocati specializati in drept public, suntem interesati in mod real sa indreptam erorile din administratia publica locala si centrala, erori care genereaza acte administrative prejudiciante pentru cetateni, cum este si situatia in discutie cu Hotararea Consiliului Judetean nr.118/2023, act adminitrativ adoptat in mod abuziv si nelegal, fara o dezbatere publica la care comunitatea sa poata participa. In esenta, noi vom fi avocatii dumneavoastra, ai comunitatilor de locuitori din Comunele Vidra si Berceni, pana la capat, pana la obtinerea hotararii judecatoresti. Avocatul care va reprezinta, Alexandru Dumitrescu nu are nicio sanctiune in cei 25 de ani de practica din partea Baroului Bucuresti sau a altor organe profesionale si nu are nicio reclamatie de neloialitate formulata in toti acesti ani de profesie.

Au fost intrebari puse de persoane care au dorit sa sprijine acest demers insa nu au dorit sa apara in proces.

In primul rand, trebuie sa stiti ca orice persoana poate sa angajeze un avocat pentru alta persoana. Bazandu-ne pe acest fapt si raportandu-ne la solicitarile unor persoane care doresc sa sprijine dmersul nostru dar nu vor sa apara in proces, am realizat un formular distinct care da posibilitatea acestor persoane sa ne contracteze si sa plateasca onorariul insa in actele aditionale incheiate, acestia isi exprima in mod neechivoc dorinta de a nu aparea in proces si de a nu le fi comunicate datele nimanui. Fomularul pentru aceste persoane va fi disponibil incepand cu data de 10 iulie 2023.

Oamenii au intrebat daca doresc sa se retraga din proces o pot face?

Bineinteles, oricare dintre dumneavoastra, cei care ne-ati contractat, va puteti retrage in orice moment inainte de pronuntarea instantei. Trebuie doar sa ne transmiteti un email in care sa ne solicitati acest lucru in mod expres. Ne veti da astfel un mandat special in baza caruia vom putea solicita renuntarea la judecata in ceea ce va priveste. Aceasta operatiune nu implica costuri suplimentare si este la dispozitia dumneavoastra in orice moment inainte de pornuntarea instantei.

La final, dorim sa va asiguram de toata implicarea noastra si de faptul ca depunem toate diligentele pentru reprezentarea dumneavoastra in instanta astfel incat actul administrativ emanat de la Consiliul Judetean Ilfov in mod nelegal si abuziv sa fie anulat in instanta. Suntem coplesiti de mobilizarea dumneavoastra, fapt care ne obliga si mai mult din perspectiva calitatii actului profesional pe care vi-l oferim. Totodata, suntem alaturi si empatizam total cu domneavoastra pentru toate neajunsurile pe care le aveti cu actuala groapa de gunoi asgurandu-va ca in masura in care vom putea sa ajutam cu orice pentru atenuarea acestora o vom face negresit.

Cu deosebita stima,

Av. Alexandru Dumitrescu