538 de reclamanti si 15 tribunale

Stimati domni si doamne,

Continuam sa publicam articole prin care dorim sa va informam cu privire la procesul colectiv pe care l-am initiat impotriva Consiliului Judetean Ilfov prin care urmarim anularea Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023 de aprobare a amplasamentului unei noi gropi de gunoi in Comuna Vidra din Judetul Ilfov. Dupa cum spuneam in articolul de saptamana trecuta, aceasta hotarare a fost adoptata de Consiliul Judetean Ilfov in mod abuziv, discretionar si nelegal, fara o interogarea a comunitatii locuitorilor din zona si fara o dezbatere publica, obligatorie confrom legii pentru astfel de proiecte.

Pana in data de 8 iulie, data pe care am considerat-o limita pentru inregistrarea dumneavoastra pentru a fi reclamanti in actiunea de suspendare a Hotararii Consiliului Judetean nr.118/2023, avem un numar de 538 de inregistrari valide. Asta inseamna ca 538 de oameni sunt deranjati de demersul Consiliului Judetean Ilfov si sufera in prezent de vecinatatea gropii de gunoi actuale. 538 de oameni nu doresc realizarea unei noi gropi de gunoi. 538 de oameni sunt ingrijorati de efectele nocive pe care vecinatatea unui asemenea obiectiv, cum este groapa de gunoi, le pot avea asupra sanatatii lor si a celorlati membri ai comunitatilor adiacente.

Tinem sa va multumim in primul rand pentru implicare, pentru ca ati optat sa va opuneti unui demers nelegal si abuziv al autoritatilor publice si ca, prin demersul dumneavoastra, sunteti un exemplu pentru societate. Implicarea cetățenilor în viața societății este esențială pentru funcționarea eficientă a unei democrații. Cetățenii activi și informați pot contribui la formarea unei societăți mai transparente și mai responsabile, în care deciziile abuzive ale autorităților publice locale sunt contestate și corectate. Opoziția față de deciziile abuzive nu este doar un drept, ci și o responsabilitate civică. Prin implicarea activă în procesele de luare a deciziilor, cetățenii pot asigura că interesele lor sunt reprezentate corect și că autoritățile sunt responsabile pentru acțiunile lor.

Mai mult, cetățenii care se opun deciziilor abuzive ale autorităților publice locale reprezintă un exemplu important pentru societate. Ei demonstrează că fiecare individ are puterea de a influența schimbarea și de a contribui la îmbunătățirea comunității sale. Acest tip de implicare civică poate inspira și încuraja pe alții să devină mai activi în viața societății, creând astfel un efect de domino care poate duce la o societate mai echitabilă și mai justă. Prin urmare, opoziția cetățenească față de deciziile abuzive ale autorităților nu este doar un act de rezistență, ci și un act de educație civică.

Reiteram apelul nostru de a va alatura intr-un numar cat mai mare procesului colectiv. Un număr mare de reclamanți într-un litigiu împotriva Consiliului Județean Ilfov poate exercita o presiune semnificativă asupra instanței de judecată. Această presiune nu se manifestă doar prin volumul mare de muncă pe care îl implică gestionarea unui număr mare de plângeri, ci și prin atenția publică pe care o astfel de cauză o atrage. În astfel de cazuri, instanța se află sub lupa opiniei publice, iar deciziile sale pot avea un impact semnificativ asupra percepției publice asupra justiției și asupra încrederii în sistemul judiciar. De asemenea, un număr mare de reclamanți poate indica o problemă sistemică în cadrul Consiliului Județean Ilfov, ceea ce poate adăuga o presiune suplimentară pentru a se asigura că justiția este servită în mod corespunzător.

Dupa cum va mentionam in articolul de informare de saptamana trecuta, demersul nostru comporta 3 etape:

  • formularea plangerii prealabile care se depune la Consiliul Judetean Ilfov prin care am solicitat revocarea Hotrarii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023;
  • introducerea actiunii de suspendare a executarii Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023;
  • introducerea actiunii de anulare a Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023.

In cursul zilei de ieri am terminat de transmis cele peste 500 de plangeri prealabile catre Consiliul Judetean Ilfov. Aceasta etapa este obligatorie pentru a putea introduce actiunea de suspendare a executarii Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023, ceea ce urmeaza sa facem in urmatoarele zile. De ce avem nevoie de cateva zile pentru transmiterea actiunilor de suspendare? Pentru ca nu este vorba doar de trimiterea unei singure actiuni ci de 15 actiuni, la 15 tribunale. Conform regulilor de competenta din contenciosul administrativ, instanta competenta sa judece cereri formulate in temeiul Legii nr.554/2004 privind contenciosul administrativ, in mod exclusiv, este intanta de la domiciliu reclamantului . Astfel, avanand in vedere ca cele 538 de reclamanti au domicilii stabilite in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Ilfov, Bucuresti, Constanta, Sibiu, Timis, Tulcea, Ialomita, Giurgiu, Vrancea, Olt, Dambovita si Prahova, in mod exclusiv va trbui ca cereri de suspendare a Hotararii Consiliului Judetean Ilfov sa fie introduse la tribunalele corespunzatoare acestor jurisdictii. Asta inseamna ca vom avea nu un proces, ci 15. Din punctul nostru de vedere este un motiv in plus de presiune pe Consiliul Judetean Ilfov care trebuie sa inteleaga ca hotararile pe care le adopta trebuie sa fie concordante cu opinia comunitatii si ca nu se pot lua astfel de hotarari impotriva acestei opinii a comuniatiilor de cetateni.

Prin urmare, in cursul acestei saptamani, vor fi introduse un numar de 15 cereri de chemare in judecata a Consiliului Judetean Ilfov in 15 tribunale din tara.

In ceea ce priveste introducerea actiunii de anulare a Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023, consideram ca oportun este sa facem acest lucru ulterior datei de 15 august, data pana la care asteptam un numar cat mai mare de cetateni care sa se alature procesului colectiv. Astfel, este important sa va informam ca noi mergem mai departe cu inscrierile locuitorilor in procesul colectiv.

O alta informatie importanta pe care trebuie sa v-o aducem la cunostinta este ca in aceasta saptamana vom transmite celor care s-au inscris in procesul colectiv documentele fiscale pentru platile efectuate.

Pentru orice alta informatie sau clarificare va rugam sa nu ezitati sa ne contactati. Nu uitati, impreuna sunteti mai puternici. 

Toate cele bune,

Av. Alexandru Dumitrescu

 

credit foto https://lumeapolitica.ro/anchete/afaceri-dubioase-la-groapa-de-gunoi-vidra/