De ce By The Law?

By The Law este o platforma care iti ofera servicii juridice automatizate croite special pentru a-ti satisface necesitatile de zi cu zi. Fiecare zi, in dinamica sociala actuala, ne genereaza interactiuni cu persoane fizice sau institutii, inclusiv societatile care vand produse sau servicii. Toate aceste interactiuni genereaza cate un raport juridic pe care, de cele mai multe ori nu il constientizam din perspectiva pur teoretica juridica ci doar ca un precedent, un dat, fara sa stim ca relationarea dintre noi si terti este, de cele mai multe ori, reglementata prin diferite acte normative care ne confera drepturi. Ca atare, sunt numeroase momentele cand nu constientizam faptul ca avem drepturi si, pentru ca nu percepem acest lucru, omitem sa ne exercitam drepturile respective.

Astfel, daca vrei sa inchiriezi ceva ai nevoie de un contract de inchiriere, daca interactionezi cu o institutie trebuie sa completezi un formular care de cele mai multe ori contine elemente complicate de inteles, daca vrei sa verifici respectarea unui termen de eliberare a unui document de catre administratia publica nu stii unde sa te uiti, etc. Practic, suma interactiunilor noastre cotidiene, in context profesional sau domestic, se concretizeaza sub forma unui raport juridic cu temeiurile si particularitatile sale. By The Law te ajuta cu cate un ghid pentru fiecare din situatiile date ca exemplu astfel incat, din perspectiva legala, tu sa fii mai protejat si mai constient.

Prin realizarea By The Law, credem cu tarie ca am reusit o imbunatatire semnificativa a liberului acces la justitie, drept fundamental pe care consideram ca orice persoana trebuie sa il aiba pentru a avea o viata mai civilizata si mai confortabila. Clientii By The Law sunt mai protejati din perspectiva legala daca folosesc produsele noastre. Este o realitate pe care vrem sa o impartasim cu cati mai multi dintre romani. Este extrem de important ca un cetatean sa poata intelege serviciul public oferit de o autoritate publica si standardul de calitate pe care aceasta este obligata sa il ofere. De cele mai multe ori suntem obisnuiti sa acceptam neconditionat explicatii ale functionarilor pe care nu le putem verifica. Ei bine, acum By The Law exact asta face; iti ofera aceste informatii la cateva clickuri distanta astfel incat tu sa fii protejat de eventuale abuzuri si sa beneficiezi de maximul de calitate al serviciilor si produselor pe care le achizitionezi, indiferent ca sunt oferite de autoritatile publice sau de privati.

Totodata, By The Law este si un instrument la indemana cetatenilor de corectie a activitatiilor neconforme ale autoritatilor si insitutiilor publice. In mod cert, utilizarea produselor si serviciilor By The Law, cetatenii devin mai responsabili cu privire la drepturile lor si, in mod cert, devin consumatori de servicii publice mai informati si mai constienti. By The Law, prin ghidurile sale juridice sau prin instrumentele de verificare oferite, are printre obiectivele sale crearea unei comunitati de ceteteni mai responsabili si mai implicati in "viata cetatii", dand astfel valoare principalului element care sta la baza sistemeleor democrative; opinia si decizia cetateanului.

 

Incepand cu anul 2017, plecand de la ideea automatizarilor de servicii online si de la faptul ca tehnologia a ajuns la un nivel care sa faca posibila aceasta automatizare, am inceput sa creionam forma incipienta a By The Law. Inceputul nu a fost chiar usor, ceea ce parea o chestiune extrem de simpla s-a dovedit, de fapt, foarte complicata, avand in vedere complexitatea scenariilor cu care lucram pentru fiecare proiect in parte. Initial, ghidurile juridice se numeau forme si lucrul efectiv a inceput in mansarda vilei in care aveam biroul. Am facut forme (ghiduri) de la formularele de lucru cu ANAF pana la tot soiul de contracte, de inchiriere, comodat, de depozit, etc. In mod frecvent ne-am lovit de limitarile tehnologiei pe care o utilizam, fapt care ne-a determinat sa cautam solutii pentru a ne crea propria noastra tehnologie. Asa, incepand anul 2018 si continuand tot anul 2019 am dezvoltat propria tehnologie cu propriile interfete care sa ne ajute la crearea unor produse mult mai eficiente si mai bune pentru clientii nostri. Anii 2020 si 2021 in care am trait izolarea sociala impusa de pandemia mondiala de Coronavirus au generat o adevarata oportunitate in zona servicilor online, crescand consumul acestora in mod exponenial, context in care am decis sa reinoim platforma noastra cu o noua interfata si cu produse mult mai bune si usor de utilizat create printr-o noua tehnologie noua, mult mai inovativa si ofertanta.

Tehnologia pe care am creat-o si pe care o utilizam la crearea produselor By The Law este bazata pe conditionalitate logica si este o forma de Inteligenta artificiala. By The Law, in prezent, pe langa ghidurile juridice oferite iti ofera si instrumente de verificare ale unor aspecte legale specifice cum ar fi respectarea unor termene de eliberarea a documentelor de catre adminsitratia publica sau nivelul de conformitate cu GDPR. In situatia in care practica initiata de un utilizator pe baza unui ghid acesta va fi consultat si consiliat pe tot parcursul ei de un asistent legal pe care l-am denumit aLex. Acesta va notifica utilizatorul cu privire la indeplinirea unor termene, va elabora si trimite diferite modele de sesizari sau petitii in functie de specificul practicii utilizatorului.

By The Law va ofera urmatoarele categorii de produse si servicii: instrumente de verificare a unor situatii juridice specifice cum ar fi verificarea termenulu de eliberare a Certificatului de urbanism de catre autoritatile publice locale, gradul de conformitate al unei organizatii cu GDPR, etc. Aceste instrumente de  verificare sunt gratuite si iti indica daca te afli intr-o situatie in care drepturile tale ar putea sa fie incalcate de autoritatile publice si ce optiuni ai in sensul sesizarii unui organism de control sau cu tutela asupra autoritatii publice care iti incalca drepturile. De asemenea, in situatia in care instrumentul de verificare vizeaza gradul de conformitate al utilizatorului cu dispozitiile si regulamentele legale in vigoare, dupa analiza automatizata iti poate oferi solutii pentru atingere nivelului de conformitate optim.

By The Law ofera ghiduri juridice prin care explicam cum trebuie intreprinse anumite demersuri publice sau proceduri stabilite deja prin acte normative. Fiecare ghid juridic da posibilitatea utilizatorului de a parcurge sau a derula actiunea sa, automatizat, in cadrul platformei. Utilizatorul va putea opta sa fie ajutat de aLex, asistentul legal AI.

By The Law este un concept de DIY legal care isi propune sa actioneze si ca un instrument eficient de corectare a activitatii neconforme a autoritatii publice  oferit cetatenilor responsabili, implicati si interesati de calitatea serviciilor publice. Trebuie sa intelegem un lucru extrem de simplu: calitatea vietii noastre este direct influentata de calitatea serviciilor publice pe care le consumam. In situatia in care autoritatea publica nu este preocupata de asigurarea calitatii optime a serviciilor publice este de datoria cetatenilor sa atraga atentia si sa corecteze o asemenea conduita nesociala. Bine ai venit in comunitatea By The Law, comunitatea romanilor responsabili si implicati!