Proces colectiv impotriva noii gropi de gunoi din Comuna Vidra

Buna ziua,

Numele meu este Alexandru Dumitrescu si sunt avocat în Baroul București. 

Groapa de gunoi de la Vidra este o sursa inepuizabilă de nemulțumiri pentru locuitorii din comunele Berceni si Vidra care s-au confruntat în decursul timpului si a operarii acestei gropi de gunoi cu neajunsuri cum ar fi; disconfortul olfactiv/mirosuri neplăcute, poluarea aerului si infestarea panzei freatice si a apelor subterane de la levigatul si substanțele provenite de la gunoiul depozitat în condiții neconforme.

Se pare însă ca autoritățile publice locale nu sunt interesate de opinia comunității privind intentia acestora de a face o noua groapa de gunoi. Astfel, la inițiativa Consiliului Judetean Ilfov, s-a decis realizarea unei noi gropi de gunoi in Vidra, denumită pompos Centru Integrat de Management al Deseurilor. Acest lucru a fost decis în mod nelegal si fara dezbatere publica, în data de 27 aprilie 2023 cand a fost adoptata in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Ilfov Hotararea nr.118 prin care a fost aprobată una din etapele premergătoare realizării unei noi gropi de gunoi formată din doua celule. Prin aceasta hotarare a Consiliului Judetean Ilfov, terenul adiacent actualei gropi de gunoi a fost aprobat ca opțiune pentru derularea si continuarea proiectului de realizarea a unei noi gropi de gunoi. In acest fel se realizeaza o premiera mondiala; Vidra va fi singura localitate din lume care va avea două gropi de gunoi.

Hotararea la care fac referire este nelegala pentru ca proiectul de hotărâre care a stat la baza adoptării ei nu a fost supus dezbaterii publice, adica dumneavoastra, comunitatea locuitorilor din Berceni si Vidra, nu ați fost consultați în niciun fel chiar daca autoritate publica, Consiliul Juderean Ilfov avea aceasta obligatie imperativa prevazuta de Legea nr.52/2003 privind transparenta decizionala.

Alături de doi membri ai comunităților celor din Berceni si Vidra, Adrian Velicescu si Vasile Diaconu am inițiat acest demers judiciar, adica a unui proces colectiv, prin care urmarim sa anulam Hotararea Consiliului Județean Ilfov nr.118/2023 în contenciosul administrativ la Tribunalul Ilfov. Pentru anularea hotararii indicate sunt necesare parcurgerea unor etape concrete; 

  1. Formularea unei plângeri prealabile împotriva Hotărârii nr.118/2023 care se depune la autoritatea emitenta, adică Consiliul Judetean Ilfov, 
  2. Introducerea unei cereri de chemare în judecată a Consiliului Judetean Ilfov prin care urmarim suspendarea efectelor Hotararii nr.118/2023 si 
  3. Introducerea unei cereri de chemare în judecată pentru anularea Actului administrativ reclamat, HCJ Ilfov nr.118/2023

Pentru a face posibil acest demers va propunem sa va alaturati demersului nostru de a reprezenta într-un proces colectiv împotriva Consiliului Județean Ilfov comunitățile de locuitori din Comunele Berceni si Vidra, direct afectate de realizarea acestei noi gropi de gunoi. Considerăm ca un proces colectiv este un demers mult mai consistent, cu mai multe șanse de reușită si presiunea socială exercitată este mult mai mare. Una este sa formulezi o acțiune din partea unui reclamant si alta este cand ai cateva sute, dacă nu mii de cetățeni care reclama  nelegalitatea unui act si isi manifesta dezacordul fata de maniera ascunsă a autorităților publice locale de a face proiecte publice majore fara consultare publica. 

In acest sens, va propunem sa va alaturati procesului colectiv inițiat prin contractarea de servicii avocatiale. Astfel, am realizat o secvență online de contractare a serviciilor avocatiale oferite după cum urmează:

  • În primul pas veți introduce datele personale ale persoanei sau ale persoanelor care doresc sa fie reprezentate de Cabinetul nostru de avocat. Puteți introduce pana la 5 persoane pentru încheierea unui act adițional la contractul de asistenta juridica. Modelul de act adițional îl regasiti în link-ul afișat. Prin actul adițional deveniți parte în contractul de asistenta juridica principal.

  • În al doilea pas trebuie sa efectuati plata unui onorariu de 60 de lei pentru fiecare persoana care urmează sa fie reprezentată de noi. Plata onorariului se va efectua prin modalitățile indicate; Revolut, transfer bancar sau plata online cu cardul, cu menționarea persoanei pentru care este achitat onorariul. Conform Statutului profesiei de avocat, plata onorariului reprezinta acceptarea contractului de asistenta juridica si nu mai este necesara semnarea sau deplasarea la sediul nostru pentru semnare sau alte formalități.

  • În al treilea pas, în măsura în care ați efectuat plata prin revolut sau prin transfer bancar, trebuie sa încărcați dovada plății (printscreen, ordin de plata, etc) în secțiunea dedicată. 

  • La final, prin apăsarea butonului finalizare, secvența de contractare este completa si aveți un contract de asistenta juridica legal incheiat cu Cabinetul nostru de avocat.

Ulterior va vom tine la curent cu demersurile pe care le-am mai întreprins si cu rezultatele acestora.

Va mulțumesc tuturor celor din comunitatile de locuitori din Berceni si Vidra pentru ca sunteți alături de noi. Tineti minte, politicienii, inclusiv alesii locali, pot face obiectul controlului cetățenilor in orice moment al mandatului dumnealor nu numai cu prilejul alegerilor, din 4 in 4 ani. Acest control se realizeaza prin instanțele de judecată care au capacitatea de a verifica legalitatea activității aleșilor locali. Este important sa înțelegem ca dumneavoastra, cetățenii din Berceni si Vidra, sunteți in control asupra tuturor demersurilor întreprinse de autoritățile publice indiferent de factorul politic care se manifesta în interiorul acestora.

 

Da, vreau sa ma alatur demersului