De ceva vreme, Horia Constantinescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protecia Consumatorilor, face declaratii publice din care reiese ca institutia pe care o conduce nu poate lua nicio masura impotriva operatorului aerian Wizz Air. Motivele prezentate de Horia Constantinescu sunt absolut hilare, acesta afirma că în cazul zborurilor anulate autoritatea nu are pârghiile necesare pentru a lua măsuri şi să sancţioneze o companie care îşi desfăşoară activitatea administrativ şi juridice pe teritoriul altei ţări europene. Presedintele ANPC mai spune ca in situatia in care operatorul aerian are o conduita abuziva in raport cu drepturile pasagerilor (anulari de zboruri, intarzieri, etc), citam:
"Trebuie ca prin Centrul European al Consumatorilor, structură europeană, să fie anunţată autoritatea din ţara respectivă".
Acesta este Horia Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, facand declaratii mincinoase de la tribuna guvernului.
Inainte de toate vrem sa aratam ca Wizz Air este inregistrata in mod oficial in tara noastra. Dintr-o simpla consultare a Oficiului Registrului Comertului reiese ca Wizz Air are doua sucursale in Romania, fiecare avand Cod Unic de Inregistrare si J, numarul de inregistrare in Registrul Comertului. Prin urmare, miniciuna presedintelui ANPC reprezinta ori nesiinta ori o minciuna sfruntat, menita sa protejeze Wizz Air de controalele ANPC.
Va prezentam un extras de pe pagina de internet a ORC in care apar cele doua sucursale inregistrate ale Wizz Air in Romania.
Continuand sa verificam afirmatiile lui Horia Constantinescu ramanem consternati cand aflam din Regulamentul nr.261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, care stabileşte reguli comune privind compensarea şi asistenţa acordate pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare şi al anulării sau întârzierii zborurilor, act normativ indicat paradoxal chiar de presedintele ANPC in declaratiile sale, la art.16 alin.1 se prevede ca
"Fiecare stat membru desemnează un organism responsabil de aplicarea prezentului regulament în ceea ce priveşte zborurile de pe aeroporturile situate pe teritoriul lor şi zborurile dintr-o ţară terţă spre aceste aeroporturi. În cazul în care este necesar, acest organism adoptă măsurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor pasagerilor. Statele membre notifică Comisiei organismul desemnat în conformitate cu prezentul alineat".
Ghici cine este organismul responsabil de aplicarea Regulamentului 261/2004 al Parlamentului European? Ei bine, prin Hotararea Guvernului nr.1912/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, care stabileşte reguli comune privind compensarea şi asistenţa acordate pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare şi al anulării sau întârzierii zborurilor şi care abrogă Regulamentul (CEE) nr. 295/91, la art.1 alin.1 se stabileste ca
"Se desemnează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ca organism responsabil cu supravegherea respectării drepturilor pasagerilor, prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004"
In acelasi act normativ, la art.3 alin.3 se stabileste cine face controlul cu privire la contraventiile privind Regulamentul UE 261/2004 si anume;
"Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 2, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.”
Prin urmare, ANPC este singura institutie locala competenta sa faca controale si sa sanctioneze contraventional pentru nerespectarea dispozitiilor Regulamentului UE nr.261/2004. Acest fapt il contrazice pe Horia Constantinescu in mod ostensibil si face ca toate declaratiile sale publice cu privire la subiectul controlarii si sanctionarii Wizz Air sa fie niste miniciuni izvorate dintr-o incompetenta crasa.
Minciunile nu se opresc aici. Din declaratiile presedintelui ANPC, Horia Constantinescu, in mod public la televiziune, rezulta ca acesta dezinformeaza in mod voluntar opinia publica, sustinand in mod eronat ca ANPC nu poate sanctiona operatorii aerieni ci doar Centrul european al consumatorului.
Ceea ce omite sa spuna sau nu stie, ceea ce ar fi extrem de grav, domnul presedinte al ANPC este ca acest Centru European al Consumatorilor Romania - ECC Romania a fost înființat la 1 ianuarie 2008 si s-a alăturat rețelei ECC-Net pentru a-i sprijini pe cetățenii UE în domeniul achizițiilor transfrontaliere.
Consultand pagina de internet a Centrului am retinut ca:
„Rolul nostru este să oferim consultanță juridică gratuită în probleme de comerț transfrontalier și să încercăm rezolvarea pe cale amiabilă a sesizărilor pe care le primim de la consumatorii români, dar și din alte state membre”.
Prin urmare, acest Centru Euopean al Consumatorilor nu are nicio capacitate sau atributie de control.
In concluzie, se pare ca domnul Horia Constantinesc este un incompetent care nu cunoaste nici macar atributiile institutiei pe care o conduce sau, cea r fi mult mai grav, domnul Constantinescu dezinformeaza in mod premeditat pentru a proteja operatorul aerian Wizz Air de controalele ANPC. In oricare dintre aceste doua scenarii dumnealui trebuie sa fie demis. Este impardonabil ca un presedinte de autoritate publica romaneasca sa refuze sa isi faca treaba invocat tot felul de baliverne la televizor. Ceea ce este ingrijorator este ca aceste elemente minicinoase din discursul lui Horia Constantinescu au fost preluate si de ministrul transporturilor, ministrul economiei si, tineti-va bine, Primul ministru al Romaniei Marcel Ciolacu. Oare ce zic oficialii europeni de la Bruxelles cand il vad pe premier dand asemenea declaratii public?
foto credit Gandul