Lupul paznic peste alegeri, nu peste oi

Ah, România, țara unde paradoxurile și ironiile nu doar că își găsesc un cămin, dar sunt și promovate la rang de artă. Ultima capodoperă? Toni Greblă, un septuagenar care a trecut prin mandatul de Prefect al Capitalei navigând în oceanul de practici neunitare și nelegale ale administrațiilor locale din București fără să fie atins de vreuna dintre acestea, precum gâsca trece prin apă fără să se ude.

Începând cu 25 iunie 2020, domnul Greblă a fost numit Președinte al Secției de drept privat a Consiliului Legislativ. O funcție destul de importantă, nu-i așa? Dar așteptați, povestea devine și mai interesantă. În 2022, a fost numit Prefect al Municipiului București. Și de ce nu? Un om cu atâtea talente merită să le împartă generos. Problema este că, potrivit legii, nu poți fi și președinte de secție și prefect în același timp. Dar cine are nevoie de legi când ai ambiție?

Și dacă credeați că acesta este vârful carierei lui Toni Greblă, vă înșelați. În martie 2023, Parlamentul României a decis că el este omul potrivit pentru a conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Da, ați auzit bine. Omul care acumulează funcții ca un colecționar pasionat de timbre a fost pus să supravegheze integritatea alegerilor. Și totul la venerabila vârstă de 69 de ani, când majoritatea oamenilor s-ar gândi la pensie și la nepoți, nu la cum să acumuleze și mai multe funcții publice.

Ce este și mai hilar? Dacă și-ar duce mandatul până la capăt, Toni ar ieși din funcție la frumoasa vârstă de 77 de ani. O vârstă la care majoritatea oamenilor s-ar bucura de pensie și de zile liniștite, nu de responsabilitățile unei funcții atât de importante.

Asociația Evoluție în Instituții, într-un act de curaj civic rar întâlnit, a sesizat această... să-i zicem "polivalență profesională". Conform legilor românești, Toni Greblă se află într-o situație de incompatibilitate clară. Dar nu vă faceți griji, domnul Greblă nu a informat pe nimeni despre această mică neconcordanță. Poate a fost prea ocupat încercând să își sincronizeze cele trei agende?

Într-o lume ideală, un lup paznic ar fi imediat îndepărtat de la stâna pe care ar trebui să o păzească. Dar în România, lupul nu doar că păzește stâna, dar a fost promovat și la rangul de "Supraveghetor General al Tuturor Stânelor". 

Ce urmează? Toni Greblă să fie numit și în fruntea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului? Păi, dacă tot suntem în lumea paradoxurilor, de ce nu? Poate va reuși să cloneze și câteva exemplare din sine, ca să poată ocupa și mai multe funcții simultan. Până atunci, rămânem cu sesizarea Asociației Evoluție în Instituții, care ne reamintește că, uneori, realitatea depășește orice formă de satiră.

Va prezentam in cele ce urmeaza facsimilul sesizarii transmise de Asociatia Evolutie in Institutie Agentiei Nationale de Integritate.

sursa imagine: https://www.timesnewroman.ro/life-death/acuzat-ca-a-luat-spaga-rochii-de-dama-toni-grebla-a-iesit-cu-rimelul-intins-din-sediul-dna/