Petrecerea puturoasa din Ilfov continua

Se pare ca problemele comunitatilor de locuitori adiacente actualei gropi de gunoi din Vidra, cum ar fi faptul ca miroase ingrozitor la peste 10 km de aceasta cat si opozitia pe care aceste comunitati o fac impotriva realizarii unei noi gropi de gunoi in aceeasi localitate nu intereseaza Consiliul Judetean Ilfov. Autoriatea publica judeteana din Ilfov, in data de 22 iulie 2023, a organizat in Comuna Berceni un mare concert in cadrul Equipark Summer Festival cu artisti cunoscuti si anunturi senzationale distribuite prin retelele de social media.

Paradoxal, in timpul acestor manifestari cultural urbane nu a mirosit deloc, probabil ca autoritatile au rugat frumos operatorul gropii de gunoi sa nu mai elibereze hidrogenul sufurat (n.n. gazul urat mirositor care rezulta din procesul de descompunere al gunoaielor depozitate in groapa de gunoi) liber in atmosfera, fara sa le arda. Pentru cine nu stie, operatorul gropii de gunoi pentru arderea hidrogenului sulfurat (H2S) rezultat din gunoiul depozitat, operatiune pe care acesta este obligat sa o faca, foloseste gaz metan din reteaua nationala. Aceasta operatiune reprezinta un cost consistent pentru operator, care in loc sa respecte procesul tehnologic normal si obligatoriu prefera sa elibereze hidrogenul sufurat fara sa il mai arda, ceea ce insemana o substantiala crestere a profitului. Toate acestea se fac in detrimentul cetatenilor, al locuitorilor care simt duhoarea gropii de gunoi Vidra de la peste 15 km distanta. Eliberarea hidrogenului sulfurat se face noaptea, ca hotii, operatorul stiind ca niciuna dintre autoritatile publice competente care ar putea sa faca in toiu noptii vreo constatare nu are program. Asfel, incepand de seara, dupa ora 21.00 in zona miroase ingrozitor pana spre dimineata, cand mirosul se diminueaza.

Este regretabil ca autoritatea publica din Judetul Ilfov prefera sa plateasca un balci electorale cu bani publici in conditiile in care localnicii platesc din banii lor personali demersuri judiciare ca sa isi apere sanatatea.

Comunitatile de locuitori au facut literalmente mii de petitii catre Garda de Mediu Ilfov, catre Agentia pentru Protectia Mediului Ilfov si catre Directia de Sanatate Publica Ilfov, institutii care ar trebui sa vegheze si sa asigure cetatenilor un mediu sanatos, astfel cum este prevazut chiar in Constitutie. Toate aceste petitii nu au rezolvt nimic; Garda de mediu face controale sterile, pozitionand senzori de poluare, insa, in mod absolut misterios, cand sunt amplasati acesti senzori nu mai miroase. Probabil ca operatorul gropii de gunoi are niste ingerasi care il anunta si in zilele in care se fac masuratori (atentie, nu o data ci in nenuarate randuri) paradoxal nu mai miroase. Cum se termina perioadele de masuratori duhoarea nocturna revine. Directia de Sanatate Publica arata cu degetul catre Agentia pentru Protectia Mediului Ilfov iar APM Ilfov spune ca nu are atributii de control si ca nu poate face nimic daca nu este sesizata de Garda Nationala de Mediu Ilfov. Or, daca GNM Ilfov nu inregistreaza depasiri ale limitelor normale de disconfort olfactiv nu reclama nimic catre APM Ilfov. Si tot asa, viata merge inainte, operatorul gropii face banuti multi economisind gazul pe care nu il utilizeaza pentru arderea hidrogenului sulfurat iar cetatenii se chinuie in duhoarea nocturna in noptile fierbinti de vara. Aceasta este o situatie care reflecta in mod concret impotenta administratiei publice si dezinteresul acesteia in a-si apara proprii locuitori, adica tocmai pe cei pe care ar trebui sa ii serveasca si din taxele carora exista. Revoltator, este!

Insa comunitatea s-a mobilizat exemplar si au demarat in primul rand un proces colectiv impotriva hotararii aprobate de Consiliul Judetean Ilfov nr.118/2023 prin care a fost stabilit amplasamentul viitorii gropi de gunoi. Cinic, nu-i asa? Nu ajunge chinul oamenilor cauzat de actuala groapa, sa mai facem una langa...că oamenii duc. Ei bine, draga administratie judeteana din Ilfov, 650 de cetateni au decis ca nu mai vor, ca nu mai suporta aceasta crasa bataie de joc si s-au inscris in procesul colectiv demarat impotriva Consiliului Judetean Ilfov pentru anularea hotararii nr.118/2023.

Revenind la autoritatile publice care ar trebui sa apere cetatenii impotriva abuzurilor operatorului gropii de gunoi, vreau sa va impartasesc experienta pe care am avut-o ca participant la intalnirile pe care de curand reprezentanti ai comunitatii le-au avut cu Garda de Mediu ilfov si cu Agentia pentru Protectia Mediului Ilfov. Revolta care ma incearca dupa aceste intalniri este greu de descris in cuvinte. Concluzia pe care eu, personal, am tras-o cu privire la intalnirile avute este ca acestea au fost absolut DEGEABA. Autoritatile dau vina una pe alta sau explica extrem de doct proceduri decupate in care dumnealor nu pot face nimic deoarece celelalte institutii treubuie sa actioneze.  Un carusel institutional grotesc in care interesul economic privat al operatorului primeaza sanatatii si confortului populatiei.

In ceea ce priveste procesul colectiv, tin sa va anunt ca au fost transmise 15 actiuni la 15 tribunale din Romania si avem deja termene incepand cu 3 august a.c. Aceste actiuni vizeaza suspendarea executarii hotarararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2003. Din 15 instante sunt absolut convins ca macar una va considera intemeiata cererea noastra si va dispune suspendarea hotararii reclamate.

In continuarea acestui demers care vizeaza doar suspendarea hotararii reclamate urmeaza sa depunem cererea de anulare a hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023. Am tot facut estimari in functie de numarul de persoane inregistrate in procesul colectiv cu privire la data la care urmeaza sa depunem actiunea de anulare, ultima fiind de 15 august. Raportat la cate persoane s-au inscris, aproape 650, credem ca exista o sansa reala sa depasim cifra de 1000 de cetateni ceea ce ar insemna atingerea unui prag psihologic care ar avea inrauire mare asupra instantelor care vor judeca aceasta cerere. Prin urmare, o sa depunem cererea la 1 septembrie sa dam posibilitatea cator mai multi locuitori de a se inscrie in demersul nostru. Totodata, ramane sa decidem daca cerea de anulare va fi depusa tot la 15 instante sau ne vom rezuma doar la Tribunalul Bucuresti sau Ilfov.

Fata de toate aceste aspecte, va incurajam sa va inscrieti in procesul colectiv demarat impotriva Consiliului Judetean Ilfov pentru anularea hotararii de stabilire a amplasamentului pentru o noua groapa de gunoi. Cu cat sunt mai multi cetateni inscrisi cu atat presiunea sociala este mai mare si atat instantele cat si autoritatile vor intelege ca oamenii nu isi doresc o noua gropa de gunoi. Pentru a va inscrie puteti completa formularul pe care il gasiti accesand acest link:

Formular inscriere in procesul colectiv