David vs Goliat

Ce pot face 700 de oameni impotriva unei administratii publice locale insensibilă la problemele comunitatii? Raspunsul este: ORICE.

Am inceput prin aceasta intrebare pentru ca in momentul in care m-a contactat Adrian si Vasile nu credeam ca finalitatea actiunilor lor va fi asta. Totul a inceput in mai 2023 cand cei doi m-au vizitat la birou sa imi propuna sa facem un proces colectiv impotriva unei proaspete hotarari a Consiliului Judetean Ilfov prin care se aproba amplasamentul unei noi gropi de gunoi in imediata vecinatate a gropii de gunoi din Comuna Vidra. Eram deja familiarizat cu problemele cu care se confrunta comunitatea locuitorilor din zona de la Adrian care m-a mai intrebat razlet ce s-ar putea face ca demersuri legale pentru a stopa disconfortul ofactiv major cu care se confrunta de cativa ani buni cei care locuiesc in Comuna Berceni si Vidra, n proximitatea gropii de gunoi. De acesta data, prin hotararea luata, autoritatile publice locale din Ilfov au trecut peste orice limita de bun simt, si fara sa consulte in vreun fel comunitatea a aprobat Hotararea Consiliului Judetean nr.118 in 27 aprilie 2023. Proiectul mi s-a parut mai mult decat interesant asa ca, fara sa stau prea mult pe ganduri, am acceptat propunerea celor doi. M-am apucat sa studiez cazul si fara prea mare efort am identificat suficiente motive pentru anularea in instanta a hotararii. Principalul motiv consta in lipsa dezbaterii publice care ar fi trebuit sa fie facuta inainte de adoptarea acesteia. Chiar in documentatia care sustinea proiectul de hotarare, se regasea un studiu de fundamentare facut de o societate care a prezentat elementele necesare a fi indeplinite pentru adoptarea hotararii. Ultimul punct privea opinia favorabila a comunitatii  cu privire la alegerea amplasamentuluicare ar fi trebuit sa fie obtinuta in urma unui proces de dezbatere publica pe care insa Consiliul Judetean Ilfov nu l-a mai considerat oportun si nu l-a mai facut.

Prima problema cu care ne-am confruntat a fost cum sa facem sa contractam cat mai multi locuitori. Statutul profesiei de avocat prevede ca daca este efectuata plata de catre client pentru o propunere de contract, acesta se considera legal incheiat. M-am sfatuit cu partenerul meu destoinic in ale internetului si am elaborat un formular pe platforma noastra in care cei interesati sa se alature procesului nostru colectiv isi puteau introduce datele dupa care li se genera propunerea de contract cu datele introduse iar in momentul efectuarii platii secventa era completa si cei interesati aveau contract valabil cu cabinetul nostru de avocat. A durat cam trei saptamani pana am reusit sa indreptam "gâlmele" sistemului de contractare si pana am reusit sa implementam plata cu cardul, optiunile initiale fiind pe revolut sau direct in cont. 

Adrian si Vasile nu erau singurii promotori ai acetui demers colectiv. Ei fac parte dintr-un grup mai mare de oameni dispusi sa promoveze demersul si fara de care nu am fi reusit nimic. Asa i-am cunoscut pe Sanda Foamete si pe Valentin Boruz. Impreuna cu acestia, in perioada verii am mers la intalniri la Garda Nationala de Mediu, la Agentia prntru Protctia Mediului si la Prefectura Ilfov. La toate aceste institutii am reclamat neajunsurile actuale generate de actuala groapa de gunoi si nemultumirea comunitatii cu privire la o realizarea unei noi gropi. La Prefectura Ilfov am depus si o cerere prin care am solicitat efectuarea controlului de legalitate asupra hotararii Consiliului Judetean Ilfov pe care o contestam ca nelegala.

Datorita eforturilor de comunicare facute de nucleul de cetateni amintiti, pana la momentul formularii actiunii de suspendare am avut 538 de cetateni inregistrati in procesul colectiv (despre acel moment puteti citi aici). Am formult 15 actiuni la 15 tribunale diferite din tara. In prealabil am trimis plangeri prealabile din partea a 538 de locuitori catre Consiliul Judetean Ilfov prin care am solicitat revocarea hotararii ca nelegala. Am decis ca actiunea de anulare a hotararii CJ Ilfov sa o formulam la data de 1 septembrie.2023. Am mers la termene in actiunile de suspendare la Slobozia, Buzau si Bucuresti. La fiecare termen am fost insotit de cei pe care i-am mentionat, mobilizarea lor fiind exemplara. 

Intre timp, Consiliile locale ale Comunelor Berceni si Vidra au adoptat hotarari de pozitie impotriva Hotararii Consiliului Judetea Ilfov nr.118/2023 iar sub presiunea cetatenilor a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean Ilfov din data de 24 august 2023, un proiect de hotarare de revocare a Hotararii Consiliului Judetean Ilfov nr.118/2023. Principalul motiv retinut in documentatia de fundamentare a proiectului de revocare a fost formularea masiva de plangeri prealabile din partea cetenilor si a unor ONG-uri.

In sedinta din 24 august 2023, chiar daca vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov a afirmat ca prin revocare plangerile prealabile raman fara obiect, in realitate revocarea hotararii nelegale reprezinta solutionarea favorabila a plangerilor prealabile formulate de locuitorii din zona si marcheaza o mare victorie a societatii civile in fata administratiei publice locale din Ilfov care se pare ca este mult prea putin interesata de opinia cetatenilor.

Prin revocarea HCJ Ilfov nr.118/2023, societatea civila, cetatenii, au confirmat un adevar si o axioma ale democratiei; administratia publica este subordonata opiniei publice si cetatenilor si nu invers. Aceasta este morala acestei odisei administrative si judiciare, acestei cruciade pornita de o mana de cetateni si la care s-au alaturat alti locuitori din zona pana la aproape 700. Este un exemplu ce civism, este un exemplu de democratie si de demintate pe care cetatenii implicati in acest demers l-au dat si care devine, iata, o referinta importanta in viata sociala a comunitatilor din Judetul Ilfov. FELICITARI tuturor!